Puumalan muikku tekee hyvää ihmiselle!

 

Puumalan muikku tekee hyvää ihmiselle!
Puumalan muikku tekee hyvää ihmiselle! Kalakontti Puumala

 

Muikku pyydetään illalla, perataan yön aikana ja aamulla se on tuoreena Kalakontin autolla tarjoiltavana asiakkaidemme lautasille. Kala on parhaimmillaan tuoreena, siksi monet paikalliset ja Saimaan kesämökkiläiset tulevat niitä noutamaan tai syömään valmiina autollemme Puumalan satamatorille, maitse tai vesitse.

Ruokavirasto suosittelee lisäämään kalansyöntiä. ”Kala on suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulisi lisätä. Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä Omega-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde. Kalan hyödyllisten rasvahappojen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä”. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelee syömään kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Terveydelle haitallisten ympäristömyrkkyjen rajoitukset koskevat vain isompia petokaloja (kuten hauki) sekä itämerestä pyydettyä isoa silakkaa ja lohta, eivät muikkuja.

Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksen dosentti Paula Kankaala toteaa Suomen akatemian jutussa tutkimuksensa perusteella : ”Rasvakoostumukseltaan muikku on erinomaista ravintoa ihmiselle, suorastaan superruokaa”.

Prokala -yhdistyksen mukaan kalan säännöllinen käyttö vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä ja parantaa diabeetikoiden sokerinsietokykyä. Runsas kalan syönti voi myös vähentää mm. miesten eturauhassyövän riskiä ja ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä. Kalasta saa mm. D-vitamiinia ja hyviä DHA- ja EPA-rasvahappoja, proteiinia, B12-vitamiinia ja seleeniä.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kotimainen luonnonkala on entistä turvallisempaa, dioksiini- ja PCB –pitoisuudet ovat puolittuneet 2000-luvulla. Vuonna 2016 muikun ja muikunmädin pitoisuudet olivat 1-3 pikogrammaa/g tuorepainoa, kun suositeltu enimmäispitoisuus on 7. Kotimaisesta kalasta ainoastaan lohi (8) ja nahkiainen (7) ylittävät tai ovat rajalla, joten niiden käyttöä on erityisesti herkkien kuluttajaryhmien tarkkailtava (lapset, nuoret, hedelmällisessä iässä olevat).

THL:n Finelin mukaan järvimuikussa (per 100g) on rasvaa vain 3,9g (josta tyydyttynyttä 0,9g), proteiinia 18,7g, hiilihydraatteja 0g sekä mm. D-vitamiini 9,4µg, A-vitamiini RAE 94,7µg, E-vitamiini alfatokoferoli 1,6mg, DHA 300mg, EPA 288mg, kalsium 192mg, rauta 0,8mg, jodi 25,9µg, kalium 330mg, magnesium 25mg.

 

8.6.2020

Tanja Raivio,

kalastajan vaimo, jalostaa ja myy

Kalakontti Saimaa Oy

PS. Meidät löydät kesäisin useimmiten osoitteesta Puumalan satamatori, Satamatie 2, 52200 Puumala (reitti tästä). Kala-automme kiertää lähimaastossa. Kalasäilykkeitä toimitamme myös suoraan kotiisi, niitä voit tilata verkkokaupastamme.

 

Lähteet:

https://www.aka.fi/fi/akatemia/media/Ajankohtaiset-uutiset/2015/jarvien/

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/809?q=muikku&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=points&sortOrder=asc&component=2331&

https://www.luke.fi/uutinen/kotimainen-luonnonkala-entista-turvallisempaa/

https://www.prokala.fi/tietoa-kalasta/#ravitsemuksessa

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/julkaisut/esitteet/elintarvikkeet/kalaa_vaihdellen_kaksi_kertaa_viikossa.pdf