Puumalan muikku tekee hyvää ympäristölle!

Puumalan muikku tekee hyvää ympäristölle. Kalakontti Saimaa
Puumalan muikku tekee hyvää ympäristölle. Kalakontti Saimaa

 

OPH.n rahoittaman ja Suomen ympäristöopiston ylläpitämä ”Ympäristöosaava ammattilainen” -sivusto on koostanut ympäristövastuullisen lautasmallin, missä se suosittelee kotimaisia järvikaloja kuten muikkua, ahventa, haukea, madetta, särkikaloja.

”Monia järviämme uhkaa rehevöityminen vesistöihin valuvien lannotteiden vuoksi. Järvikalan syöminen pienentää ravinnekuormaa ja on siksikin ympäristön kannalta hyvä valinta. Järvikalojen monipuolinen hyödyntäminen ravinnoksi on hyvästä niin ympäristön, terveyden kuin paikallistaloudenkin kannalta. Kalastamalla itse tai ostamlla järvikalaa osallistut ympäristön hoitoon, sillä kalastus tasapainottaa järvien kalakantoja. Järvikalan syöminen on järkiteko”, Kuluttajaliitosta sanotaan.

Kala tukee kestävää kehitystä, sen syömisen lisäämistä suosittelevat pohjoismaiset ja suomalaiset ravitsemussuositukset.

WWF:n kalaoppaan mukaan Suomen sisävesistä pyydetylle muikulle näytetään vihreää valoa, eli eri muikuista ”paras valinta”. Toisin kuin perämereltä troolattu muikku, järvimuikun kalakannat ovat hyvällä tasolla eivätkä uhkaa sivusaaliina uhanalaisia lohikaloja. Sisävesien pyyntiä voitaisiin paikoin jopa lisätä.

Ilmasto-oppaan mukaan luonnonkalat aiheuttavat selvästi vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin viljellyt kalat, joiden ilmastovaikutus on samaa suuruusluokkaa kuin broilerin ja sianlihan. Kalojen ravintosisältö vaihtelee paljon, siksi on hyvä syödä eri kalalajeja monipuolisesti. Silloin myös kalakannat säilyvät tasapainoisina.

8.6.2020

Tanja Raivio,

kalastajan vaimo, jalostaa ja myy

Kalakontti Saimaa Oy

 

PS. Meidät löydät kesäisin useimmiten osoitteesta Puumalan satamatori, Satamatie 2, 52200 Puumala (reitti tästä). Kala-automme kiertää lähimaastossa tämän kiertueaikataulun mukaan. Kalasäilykkeitä toimitamme myös suoraan kotiisi, niitä voit tilata nettikaupastamme.

 

Lähteet:

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastonmuutosta-voi-hillita-ilmastoystavallisella-ruokavaliolla.html#h_Luonnonkalat_ovat_ravitsevia_ja_aiheuttavat_v_h_n_ilmastop_st_j_

http://syohyvaa.fi/jarvikala/

https://wwf.fi/kalaopas/

https://ymparistoosaava.fi/ruokapalveluala/index.php?k=22440